JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA?
JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA to warsztaty dla dorosłych, podczas których dowiesz się czym jest freeganizm, jak działają jadłodzielnie oraz poznasz przydatne aplikacje ułatwiające ratowanie żywności. W części praktycznej zrobisz własną wosk owijkę. Zajęcia stworzone są głównie z myślą o dorosłych lub dorosłych z dziećmi. Mogą być realizowana stacjonarnie lub hybrydowo.
W Polsce rocznie marnuje się rocznie aż 9 mln ton żywności. Statystycznie więc każdy z nas wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia każdego roku. Część winy ponoszą wielkopowierzchniowe sklepy, część my – konsumenci.
Podczas spotkania Dowiemy się dlaczego hodowla bydła przyczynia się do globalnego ocieplenia, produkcja oleju palmowego do wycinki lasów tropikalnych oraz jakie skutki ma wzrost popularności awokado.
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA:
W tej części spotkania każdy z uczestników będzie mógł samodzielnie wykonać woskowijkę. Do wyboru będzie kilka wzorów tkanin, dla Pań i dla Panów. Uczestnikom zapewniony zostanie wosk, olejki naturalne, i inne materiały niezbędne do przeprowadzenia zajęć.