JAK SEGREGOWAĆ ŚMIECI. BIO

Odpady bio poddawane są utylizacji w biogazowaniach lub kompostowniach. Otrzymujemy z nich energię lub żyzny kompost. Jeśli jednak frakcja bio będzie zanieczyszczona innymi rodzajami śmieci, trafi na wysypisko lub do spalarni. Dlatego ważne jest, żeby zapamiętać zasady selekcjonowania bio odpadów.

DO BIO WRZUCAMY

Najczęściej popełniany błąd to wyrzucanie wszystkich resztek jedzenia do pojemnika na odpady bio. Tymczasem do brązowego kosza powinny trafiać TYLKO ODPADY POCHODZENIA ROŚLINNEGO. Zapamiętanie tej zasady jest najważniejsze i ułatwia prawidłową segregację śmieci. Do kosza brązowego trafiać powinny:

  • resztki owoców
  • resztki warzyw
  • cięte kwiat
  • fusy z kawy
  • fusy herbaty (jeśli jednak herbata jest w saszetce ze sznureczkiem połączonym zszywką z etykietą papierową – całość wyrzucamy do odpadów zmieszanych. 
  • resztki pieczywa

Wyjątkiem są suche skorupki jajek. Możemy je wyrzucić do odpadów bio. Jeśli jednak musimy wyrzucić całe jajko, wrzućmy je do kosza na odpady zmieszane.

DO BIO NIE WYRZUCAMY

Do brązowego pojemnika nie wyrzucamy RESZTEK POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, a zatem:

  • kości
  • mięsa 
  • nabiału
  • ryb i owoców morza
  • tłuszczu 

Dlaczego do bio nie wyrzucamy resztek pochodzenia zwierzęcego, chociaż są to również odpady organiczne? W odpowiedzi posłużę się cytatem ze strony warszawa19115.pl. Chociaż wyjaśnia on zasady segregacji dla Warszawy, w innych miastach sytuacja wygląda tak samo.

„Miasto stołeczne przygotowując się do wprowadzenia nowych zasad selektywnej zbiórki odpadów komunalnych przeprowadziło konsultacje z przedsiębiorcami prowadzącymi kompostownie odpadów biodegradowalnych w regionie warszawskim. Rozmowy wyraźnie wykazały, że technologie stosowane w tych instalacjach nie są przystosowane do prowadzenia procesu dla strumienia zawierającego odpady pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszcze. Ponadto, zezwolenia dla tych instalacji dotyczące możliwości wykorzystania kompostu jako produktu handlowego z odpadów trafiających do przetworzenia nakładają parametry, które byłyby nie do spełnienia gdyby do kompostowania odpady inne niż roślinne. Odpady pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszcze zaburzają proces kompostowania bioodpadów. Bioodpady zawierające resztki mięsne wydzielają dosyć duże ilości metanu wymagają innej technologii przetwarzania.”

Do bio nie wrzucamy także:

  • odchodów zwierząt
  • żwirku z kuwet
  • popiołu
  • niedopałków papierosów
  • lakierowanego drewna

W CZYM WYRZUCAĆ ODPADY BIO?

To chyba najtrudniejsze pytanie dotyczące odpadów frakcji bio. Do tej pory nie znalazłam jednego, spójnego zalecenia. Poniżej przedstawiam Wam możliwe opcje, ich wady i zalety.

WYRZUCAĆ LUZEM

Intuicja podpowiada, żeby resztki bio wyrzucać luzem. Firmy odbierające śmieci twierdzą jednak, że takie rozwiązanie jest kłopotliwe, powoduje silne zabrudzenie pojemników, a ich częste mycie generuje dodatkowe zużycie wody. 

W FOLIOWYCH WORKACH

Recyklerzy (czyli firmy zajmujące się przetwarzaniem odpadów) przekonują, że można wyrzucać odpady bio w plastikowych workach, ponieważ w sortowniach wszystkie worki są rozcinane i oddzielane od innych typów śmieci. Istnieje jednak ryzyko, że fragmenty worków podczas rozrywania zmieszają się z resztkami roślinnymi i zanieczyszczą frakcję bio.

W PAPIEROWYCH TORBACH

To trzecie rozwiązanie: papierowe torby bez nadruku. Cytowane przeze mnie wyżej źródło twierdzi, że nielakierowane torby z papieru pakowego, bez nadruków, mogą być poddane takiemu samemu procesowi kompostowania jak odpady bio i nie szkodzą całej frakcji. Wydaje się to więc dobrym rozwiązaniem.

WORKI KOMPOSTOWALNE I BIODEGRADOWALNE

A co z workami kompostowalnymi lub biodegradowalnymi? Czy nie służą właśnie do tego, żeby wyrzucać w nich odpady bio? Sytuacja jest bardziej skomplikowana niż mogłaby się wydawać.

Na półkach sklepowych znajdziemy sporą ofertę worków na śmieci z oznakowaniem bio, eko, kompostowalne, biodegradowalne. Jakie wybrać? Które z nich są odpowiednie dla frakcji bio? Poniżej podaję różnice pomiędzy workami biodegradowalnymi a kompostowalnymi.

WORKI BIODEGRADOWALNE

Większość worków i opakowań biodegradowalnych nie rozkłada się w warunkach naturalnych. Zachowuje się więc tak samo jak plastik. Z czasem, pod wpływem tlenu, mogą rozpaść się na niewielkie kawałki. Niestety taki efekt może być jeszcze bardziej szkodliwy dla środowiska, a „foliowy” pył może unosić się w powietrzu niesiony podmuchami wiatru. Worki biodegradowalne nie powinny być więc stosowane do wyrzucania odpadów bio. Ich wadą jest także wysoka cena. Kosztują znacznie więcej niż zwykłe plastikowe torby na śmieci. Zdaniem wielu nie warto ich używać w ogóle, ponieważ przy obecnej technologii utylizacji śmieci nie ma wielkich różnic między zwykłymi workami a biodegradowalnymi.

WORKI KOMPOSTOWALNE

TYLKO WORKI KOMPOSTOWALNE Z OZNAKOWANIEM w postaci roślinki i numerem certyfikatu mogą być kompostowane razem z frakcją bio. Warto więc, zanim dokonamy zakupu, poszukać na etykiecie takiego oznaczenia. 

Tylko ono gwarantuje, że worek zostanie zutylizowany bezpiecznie razem z frakcją bio. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.